Liedbundels

Als je hebt leren muziek maken, is het het leukste als je liederen naar eigen keuze kunt spelen. Welke liedbundels zijn er en welke is voor jou geschikt?
In het algemeen is een bundel met melodiepartij beter dan alleen met tekst en akkoorden.

Hieronder zie je een paar voorbeelden. Er zijn nog verschillende andere liedbundels, maar deze zijn de meest voorkomende en best bruikbare voor muzikanten.

Christelijke liedbundels

Op Toonhoogte Liederenbundel HGJB - 9789023970231

Op Toonhoogte

Deze bundel bevat 568 liederen, psalmen, oude geestelijke liederen en nieuwe liederen, bijvoorbeeld Opwekking en Sela en veel kinderliederen. Op kerkliedwiki staat een inhoudsopgave.
Het tekstboekje bevat géén akkoorden, dus je moet hiervan de muziekeditie hebben. De muziekeditie bevat melodie, akkoorden en tekst. Vooral de nieuwe liederen bevatten veel barré-akkoorden, die moeilijker te spelen zijn.

De bundel wordt veel gebruikt op clubs en kringen van PKN-gemeenten.

Ik heb een afspeellijst op YouTube gemaakt, met liederen die dezelfde hoogte hebben als de notatie in de liedbundel. Je kunt dan meespelen. Je vindt de afspeellijst hier.

Afbeeldingsresultaat voor zangbundel

Zangbundel

Deze bundel bevat 216 liederen, voornamelijk traditionele gezangen en een aantal nieuwe liederen. Op kerkliedwiki staat een inhoudsopgave.
De muziekversie heeft een orgel- of pianopartij, akkoorden en soms een tegenmelodie. De tekstversie heeft ook akkoorden (en maatsoorten) en bevat van alle ritmische psalmen de akkoorden. De liederen zijn geschreven met zo min mogelijk moeilijke akkoorden voor gitaristen (hoewel barré-akkoorden niet uitgesloten kunnen worden). Soms moet de capo gebruikt worden om samen te spelen met orgel of piano.
De bundel wordt veel gebruikt op clubs en kringen van Hersteld Hervormde Gemeenten en sommige Gereformeerde Gemeenten.

Ik heb een afspeellijst op YouTube gemaakt, met liederen die dezelfde hoogte hebben als de notatie in de liedbundel. Je kunt dan meespelen. Je vindt de afspeellijst hier.

Afbeeldingsresultaat voor opwekkingsbundel 1

Opwekkingsbundels

Deze bundels bevatten meer dan 800 liederen. De grote bundels bevatten een piano- en melodiepartij en akkoorden, er zijn ook basloopjes aangegeven. De tekstbundels bevatten wel akkoorden, maar geen maatsoorten. Veel liederen bevatten barré-akkoorden of andere mooie, maar moeilijke akkoorden.

Afbeeldingsresultaat voor psalmen met akkoorden

Psalmen met akkoorden

Deze bundel bevat de melodie en akkoorden van alle 150 psalmen en enige gezangen. De bundel is zowel ritmisch als niet-ritmisch te gebruiken en heeft goede akkoorden (wat in andere bundels nog weleens tegenvalt).
De akkoorden van een deel van deze psalmen zijn echter minder geschikt voor gitaristen, omdat het erg vaak barré-akkoorden zijn. Ik heb voor desbetreffende melodieën de akkoorden verlaagd, zodat ze makkelijker te spelen zijn. Met een capo kunnen ze wel weer met een melodie-instrument gecombineerd worden.

Bekijk hier de aanpassingen (met toestemming van de auteur geplaatst).
Je kunt ze overschrijven of je kunt ze uitprinten en als bijlage achterin je boek bewaren.

Bekijk hier een video-uitleg over het boek ‘Psalmen met akkoorden’.

Liedbundels met kinderliedjes

Alle liedjes met een hoepeltje erom

Alle liedjes met een hoepeltje erom

De bundels ‘(Alle) liedjes met een hoepeltje erom’ bevatten ca. 200 meest gezongen kinderliedjes. Er bestaat ook een versie zonder akkoorden, dus let erop dat je de goede versie koopt.

Eigen-wijs

Eigen-wijs

De bundel Eigen-wijs bevat 251 traditionele en eigentijdse liedjes voor alle groepen van de basisschool. Alle liedjes zijn voorzien van akkoorden.

Kleuter-wijs | 9789080497122 | Frans Haverkort | Boeken | bol.com

Kleuter-wijs

De bundel Kleuter-wijs bevat ca. 150 liedjes voor peuters en kleuters. Dit zijn vaak de traditionele kinderliedjes. De melodieën zijn meestal voorzien van akkoorden.