Skip to content

Kleurmuziek

Ik heb onderzoek gedaan naar kleurmuziek: Welke methodes en producten zijn er? Wat zijn de verschillen? Wie gebruiken kleurmuziek?

Welke producten zijn er?

  • Kleurenleggers voor piano
  • Kleurstickers voor piano, xylofoons, etc
  • Kleurenleggers voor gitaar en ukelele
  • Gekleurde snaren voor gitaar en ukelele
  • Boeken met liedjes in kleurmuziek
  • Instrumenten in kleuren

Welke methodes zijn er?
Er is helaas geen internationale standaard voor kleurmuziek. In Nederland zijn er 2 grote spelers:

  • De Boomwhacker-kleuren
  • De Jostibandmethode

Naast deze 2 kleursystemen hebben allerlei mensen hun eigen systeem bedacht of beginnen daar nu nog steeds mee.

Boomwhackerkleuren
Sinds de boomwhackers ontwikkeld zijn in de USA, worden deze kleuren steeds meer gebruikt.
Er zijn instrumenten ontwikkeld in deze kleuren, zoals klankstaven en klokkenspelen.

Ook zijn er andere materialen ontwikkeld, zoals instrumentstickers, kleurenkaarten (voor klassikaal gebruik) en liedjesboeken. Hier een aantal voorbeelden van liedjesboeken:

Prisma Kleurmuziek, ontwikkeld door Marie-Anne van Rijbroek maakt voor een groot deel gebruik van de kleuren van de boomwhackers en is redelijk daarmee te combineren. (Vanwege het patent op de kleuren van de boomwhackers is hier soms van afgeweken.)

Er is een kleurenlegger (voor de piano) van kunststof, kleurenstickers en verschillende boeken met kleurblokken of kleurnoten.

Play by color, muziekboeken ontwikkeld door Christina Levante. De liedjes gebruiken ongeveer de kleuren van de boomwhackers.

Jostibandkleuren
Naast de kleuren van de boomwhackers is er in Nederland nog een grote speler:
De jostibandmethode is ontwikkeld voor de Jostiband, een orkest van een instelling voor gehandicaptenzorg. Er wordt gebruik gemaakt van ronde kleurbolletjes, die geen lengte aangeven. Er zijn boeken met liedjes en kleurenstickers.

Stichting Kleurmuziek heeft het multi-kleur muzieksysteem ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van de kleuren van de jostibandmethode, maar heeft een eigen systeem met lange en korte nootblokjes erbij ontwikkeld. Er zijn meer dan 2000 liedjes beschikbaar.

Het Lubo-muzieksysteem, in 1984 uitgegeven bij Kok-Kampen. Deze gebruikt de kleuren van de jostiband, maar dan als blokjes op een hoogtelijn. Deze is niet meer te vinden op internet.

De methode van Peter of Wim Brands maakte gebruik van de kleuren van de jostiband, maar dan als blokjes in een notenbalk. Er was een website met heel veel bladmuziek en een legger om te downloaden, maar na het overlijden van de ontwikkelaar in 2017 is dit niet meer te vinden.

Muziek in kleur van Thijs Snoeijer maakt gebruik van de kleuren van de jostiband, met blokjes op een notenbalk. Er zijn 2 boeken.

Een kleine methode die minder bekend is
De methode Kleurenladder, ontwikkeld door Herman de Vaal, verkocht bij Pianova in Voorthuizen. Deze maakt gebruik van een eigen kleursysteem, dat niet past bij andere systemen.

Er zijn 2 boeken met beide 10 liedjes met kleurnoten en een kleurenlegger.