Welke gitaar moet ik hebben?

Je kunt kiezen uit een Spaanse of een Western gitaar. Dit is een kwestie van wat je mooi vindt en wat je ermee wilt gaan doen.

Een Spaanse gitaar heeft nylon snaren. Deze doen aan het begin minder zeer aan je vingers. De hals van deze gitaar is aan de snaarkant plat (‘flat’) en de hals is iets dikker. Het geluid is iets warmer en zachter. Deze gitaar hoort eigenlijk niet met een plectrum bespeeld te worden en wordt vooral gebruikt voor klassiek gitaarspel en zingen in je eentje of met een kleine groep.

Een Western gitaar heeft stalen snaren, die aan het begin iets meer zeer doen aan je vingers. De hals van deze gitaar is iets gebogen (‘curved’) en iets kleiner. Het geluid is iets feller en harder. Deze gitaar wordt vaak bespeeld met een plectrum en vooral gebruikt voor het zingen met een groep.

Een 12-snarige gitaar is een Western gitaar met dubbele snaren. Het geluid is voller en rijker. Deze gitaar is minder geschikt voor finger picking of tokkelen.

 

Welke maat gitaar?

Hieronder zie je een schatting van de afmetingen van verschillende maten gitaren. Je kunt het beste proberen welke maat voor jou het meest geschikt is. Natuurlijk kan een volwassene ook op een kleinere gitaar spelen als dat beter gaat.

Een paar aanwijzingen:

  • Zorg ervoor dat duim en wijsvinger elkaar kunnen raken als je de hals bovenaan vasthoudt
  • Zorg dat je alle snaren kunt bereiken met je rechterhand
  • Probeer of je je pink op de 1e snaar kunt zetten en je ringvinger op de 6e snaar (om het G-akkoord te maken met je pink, ringvinger en middelvinger) – zie foto

                     

Soort gitaar Lengte van de snaar tussen brug en kam Breedte van de hals gemeten bij de brug Leeftijd
1/4 Spaanse gitaar Ongeveer 44 cm 43 mm 2-5 jaar
2/4 Ongeveer 55 cm 44 mm 7-9 jaar
3/4 Ongeveer 58 cm 45 mm 10-12 jaar
7/8 (ook wel damesgitaar genoemd) Ongeveer 62 cm 47 mm 12 jaar en ouder
4/4 of full-size Ongeveer 65 cm 50 mm 12 jaar en ouder
Western gitaar Ongeveer 63 cm 47 mm 12 jaar en ouder