Welke ukelele je kiest, heeft te maken met wat je mooi vindt en wat je ermee wilt gaan doen.
Nieuw of tweedehands?
Ukeleles hoeven niet zo duur te zijn (kan natuurlijk wel), dus je hoeft je niet al te druk te maken over welke je koopt. Ukeleles tussen de €60 en €100 (nieuwprijs) zijn over het algemeen prima exemplaren. Iets goedkoper, maar wel van de muziekwinkel, zijn ook nog wel goed.
Een goedkopere ukelele zal kwalitatief waarschijnlijk minder goed zijn. Als je al een beetje kunt spelen, kun je ukeleles vergelijken in een muziekwinkel: wat vind je fijn spelen of mooi klinken?
Koop alleen een ukelele waar je de herkomst van weet (ukeleles van bijvoorbeeld speelgoedwinkels zijn vaak partijen die afgekeurd zijn voor muziekwinkels, dus dat zegt wel wat over de kwaliteit…).
Bij een tweedehands exemplaar kun je vragen waar hij oorspronkelijk gekocht is.
Als je een nieuwe ukelele koopt bij een muziekwinkel, weet je vrijwel zeker dat je een goede ukelele koopt. En anders zit er garantie op.
Welke maat koop je?
De meest gebruikte ukeleles zijn:
- sopraan-ukelele (klein, hoog geluid)
- concert-ukelele (meest gebruikt, klein en hoog geluid, maar iets grotere vakjes)
- tenor-ukelele (iets groter en warmer geluid)
Deze ukeleles hebben allemaal dezelfde stemming. Voor het leren spelen van deze instrumenten kun je de lesmethode ‘Ik speel ukelele’ gebruiken.
Daarnaast bestaat nog de bariton-ukelele. Die is gestemd als de 4 hoogste snaren van een gitaar (de D-snaar is meestal wel een octaaf hoger).
Voor het leren spelen van deze instrumenten kun je de lesmethode ‘Loof God met snarenspel gebruiken‘, of een andere gitaarmethode waarbij je de laagste snaren ‘vergeet’.
Met of zonder versterker?
Een instrument met een klankkast heet ‘akoestisch’. Heeft hij ook een element om hem aan te sluiten op een versterker, dan heet hij ‘semi-akoestisch’. Er zit dan ook een ingebouwd stemapparaat in. Deze instrumenten zijn meestal wel duurder.